Nominaties Astrid Lindgren Memorial Award 2019

De organisatie van de Astrid Lindgren Memorial Award heeft op de Frankfurter Buchmesse de nominaties voor deze prestigieuze prijs bekendgemaakt. De prijs, ook wel de Nobelprijs voor de Kinderliteratuur, wordt toegekend aan ‘werk van de hoogste kwaliteit, in de geest van Astrid Lindgren’ en wil de interesse in kinder- en jeugdliteratuur vergroten en wereldwijd het recht van kinderen op toegang tot cultuur bevorderen.Voor Nederland zijn de volgende personen en organisatie genomineerd:- Joke van Leeuwen- Gideon Samson- Toon Tellegen- Thé Tjong-Khing- Marit Törnqvist- Edward van de Vendel- Sylvia Weve- De SchrijverscentraleDe SchrijverscentraleDe Schrijverscentrale is het aanspreekpunt voor advies en bemiddeling bij schrijversbezoeken in Nederland. Jaarlijks regelt De Schrijverscentrale 5000 schrijversbezoeken en gaan er 750 verschillende Nederlandse en Vlaamse auteurs op pad. Daarmee bereiken ze 400.000 lezers, waarvan 260.000 kinderen en jongeren. Vrijwel alle Nederlandstalige auteurs en illustratoren zijn bij De Schrijverscentrale aangesloten.De Auteursbond had het afgelopen voorjaar De Schrijverscentrale al voorgedragen voor nominatie. Uit het juryrapport van de Auteursbond: ‘De Schrijverscentrale is voorgedragen omdat zij een onmisbare plaats inneemt in de verspreiding van literatuur en kennis van literatuur door het organiseren van duizenden bezoeken van auteurs aan scholen, bibliotheken en andere instellingen. Hiermee maken ze verhalen en literatuur zichtbaar en toegankelijk voor iedereen, hebben ze een positieve invloed op talentontwikkeling en een divers cultureel landschap.’Directeur Anne Zeegers: “We zijn ongelooflijk trots op deze nominatie, We vieren dit jaar ons vijftigjarig bestaan en dit is een prachtige kroon op ons werk.”Astrid Lindgren Memorial AwardDe Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) is een internationale kinderliteratuurprijs ingesteld door de Zweedse overheid. De ALMA wordt jaarlijks uitgereikt aan een schrijver, illustrator, verhalenverteller of leesbevorderende instelling of persoon. Het werk moet van de hoogste kwaliteit zijn en in de geest van Astrid Lindgren gemaakt. De kandidaten worden voorgedragen door internationale organisaties die zich bezighouden met kinder- en jeugdliteratuur. De Auteursbond (de beroepsvereniging voor schrijvers en vertalers) is één van de nominerende instanties in Nederland.Voor meer informatie en de overige genomineerden: Alma.se.De prijs wordt op 2 april 2019 in Stockholm uitgereikt.