E-books & e-readers

Veelgestelde vragen over e-books

Wat is een e-book?

Een e-book is de digitale versie van het papieren boek. Soms bestaat de elektronische versie van een boek naast de gedrukte versie, maar soms ook wordt een titel uitsluitend als e-book gepubliceerd.

Wat zijn de voordelen van een e-book?

  •  
E-books zijn licht in gewicht. Op een e-reader kun je met gemak honderd boeken meenemen, zonder dat het apparaat ook maar een grammetje zwaarder wordt. 
  •  
E-books bieden de lezer de mogelijkheid om zelf het lettertype, de lettergrootte en de achtergrond in te stellen. Ideaal dus voor mensen met een visuele beperking.
  •  
 De inhoud van e-books is digitaal te doorzoeken. Als je bijvoorbeeld een bepaalde passage terug wilt zoeken, kan dat door middel van één simpele zoekopdracht.
  •  
 E-books zijn doorgaans goedkoper, omdat de productiekosten lager zijn dan bij gedrukte boeken
  •  
 E-books kunnen niet uitverkocht raken of niet meer leverbaar zijn


Wat is een e-reader?

Een e-reader is een apparaat om e-books mee te lezen. Verschillende soorten apparaten kunnen dienen als e-reader: tablet, smartphone of laptop. Er bestaan ook speciale e-readers die uitsluitend bedoeld zijn om digitale boeken te lezen. Voor het lezen van streaming e-books is het belangrijk dat het apparaat verbonden is met internet. Welk apparaat voor jou meest geschikt is, is afhankelijk van je persoonlijke wensen en voorkeuren.

 

Wat kost een e-reader?

De prijs van e-readers en tablets varieert van minder dan honderd euro tot ruim achthonderd euro. De apparaten verschillen onder meer in opslagruimte (hoeveel boeken kunnen erop), schermgrootte, mogelijkheid om verbinding te maken met internet, instelmogelijkheden en extra toepassingen zoals films en foto's bekijken.

 

Waarom biedt de bibliotheek niet alle boeken digitaal aan?

Dat heeft te maken met de uitleenrechten voor digitale boeken. Voor papieren boeken is in de Nederlandse wet vastgelegd dat bibliotheken deze mogen uitlenen. Voor e-books is dat niet het geval en daarom moeten er met elke uitgeverij afzonderlijk afspraken worden gemaakt.

 

Moet ik lid zijn van de bibliotheek om e-books te kunnen lezen?

Een deel van ons aanbod, zoals de eregalerij en de titles die in onze catalogus zijn te vinden, is voor iedereen toegankelijk. De dienst streaming e-books is alleen toegankelijk voor bibliotheekleden.

 

In welk bestandsformaat worden de e-books aangeleverd?

De e-books die via de digitale bibliotheek worden geleverd hebben het PDF-of ePub-formaat. Via een gratis programma kunnen deze bestanden eenvoudig worden gelezen op alle gangbare tablets, smartphones, computers en e-readers.

De streaming e-books van de Bibliotheek zijn nu ook leesbaar op apparaten die geen Flash ondersteunen, zoals de iPad. Ook hebben we een flink aantal mooie, nieuwe titels toegevoegd. Enkele van deze nieuwe titels zijn: de hele Kurt Wallander-serie van Henning Mankell, veertien titels van Marianne Frederiksson (waaronder Anna, Hanna en Johanna, Simon, Het raadsel van de liefde en De kracht van een vrouw), elf titels van Charles den Tex (waaronder Cel en De nacht van meneer Miller), en verder titels van Nicci Gerrard, Jenna Blum, John Boyne, José Saramago, Santa Montefiore en Harlan Coben. Voor kinderen hebben we onder andere prentenboeken van Gottmer toegevoegd, zoals Potje! en Bout en Moertje. Er zijn inmiddels meer dan 250 titels beschikbaar en dit aanbod wordt uitgebreid tot 500+ eind 2013.

De streaming e-books, waarbij bibliotheekleden na inloggen direct online kunnen lezen, zijn in 2012 gelanceerd. Het aanbod is verdeeld over verschillende ‘plankjes’, zoals ‘Nederlandstalig talent’, ‘Kinder- en Jeugdboeken’ en ‘Charles den Tex’.

 

Vind ik eBooks ook terug in de catalogus?

Niet alle digitale titels zijn terug te vinden in de catalogus. De 35.000 titels van het Gutenberg-project vind je wel in onze catalogus en zijn daar direct te downloaden. De e-books van de streaming e-books worden extern via een ander platform aangeboden. We hopen dat in de toekomst ook deze titels via de catalogus toegankelijk worden gemaakt.