Resultaten 1 - 8 van 8

Op woensdag 6 maart a.s. organiseert het Steunpunt Mantelzorg van Fundament een boeiende interactieve lezing rondom Dementie. Auteur Dick Kits neemt zijn gasten mee in de werking van het brein, wat dementie precies is en waarom er gebeurt wat er gebeurt.

 

Deze lezing maakt allereerst duidelijk hoe ons brein werkt, waardoor dementie beter begrepen kan worden. Helder en overzichtelijk wordt verteld waar je rekening mee moet houden en hoe je simpele misverstanden voorkomt.

Vooral de praktische tips illustreren hoe een prettiger en meer ontspannen contact met iemand met dementie ontstaat. Vervolgens hoe empathie hierin leidend en onmisbaar is.

En hoe je je als mantelzorger staande houdt bij al die onrust, angst en agressie van je geliefde. Dat moed, geduld en liefde houvast en kracht geven bij al die onverwachte gebeurtenissen.

De lezing is interactief, wat betekent dat er alle ruimte is voor vragen en het bespreken van eigen ervaringen.

Dick Kits (1959), auteur en uitgever, is samen met zijn echtgenote eigenaar van Kroese Kits, Nederlands oudste zorgbureau voor particuliere zorg en verpleging. Verschenen werk omvat: Empathie & Dementie (2021), Het Nieuwe Oud (2011) met coauteur Hedda Schut en De Dag Door Met Dementie (2016) met coauteur Anneke van der Plaats.

Woensdag 6 maart 2024, 19.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur)
’t Lossers Hoes (Bibliotheek)
Raadhuisplein 1 Losser

Aanmelden bij Fundament via  of via het algemene nummer van Fundament 053-5389400

In de spotlight: Erna!

Erna is sinds begin vorig jaar vrijwilligster bij het Taalcafé en sinds september ook vrijwilligster bij de bibliotheek en het ontwikkelplein.

 

Waarom wilde je graag vrijwilligster worden bij de bibliotheek?

Omdat ik altijd gek ben geweest op boeken en lezen. Ik zag in het krantje van Losser dat ze vrijwilligsters zochten en dacht: “Hé, dit vind ik leuk.” Ik vind het leuk om mensen te ontmoeten en ze op weg te helpen. Dat ze met een fijn gevoel weer naar huis gaan.

 

Hoe is je liefde voor boeken ontstaan?

Als kind was ik al gek op boeken. Elke keer las ik weer nieuwe verhalen.
Toen ik in Enschede woonde, was het door omstandigheden niet haalbaar om naar de bieb te gaan en las ik veel op de e-reader.
Nu ik in Losser woon, is het veel toegankelijker voor mij geworden en is mijn liefde voor boeken weer opgebloeid.
Nu kom ik boeken tegen in de bibliotheek die mij leuk lijken en die neem ik mee naar huis. De e-reader gebruik ik ook nog, met name tijdens de vakanties.

 

Heb je een lievelingsboek? Zo ja, waarom is dit een mooi boek?

Ik heb niet echt een lievelingsboek, maar ik lees vooral romans. Bijvoorbeeld  de boeken van Lucinda Riley. Informatieve boeken, gezondheidsboeken of waargebeurde verhalen vind ik ook erg interessant.

 

Op welke manier kun jij je liefde voor boeken aan anderen doorgeven?

Ik heb kleinkinderen en wil graag hen ook de liefde voor lezen meegeven. Ik lees ze voor en we kijken samen naar de afbeeldingen. Hopelijk worden ze net zo enthousiast voor boeken als ik.
Net zoals ik al eerder heb gezegd, vind ik het fijn om mensen met een goed gevoel naar huis te laten gaan, ze op weg te helpen met een boek en een kort praatje te houden. Door zelf enthousiast en open te zijn naar de mensen, hoop ik dat ze hierdoor net zo graag naar de bieb gaan als dat ik doe.

We hebben een inloopuur in de bieb! Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Veel mensen vinden dit lastig.

TwenteFM:

"Feestelijke opening

Onder het genot van ‘donders lekkere koffie’, bereid door een barista (koffiebereider), opent wethouder Jimme Nordkamp het Ontwikkelplein. Saillant detail is dat dit zijn laatste plichtpleging is, maar ook de eerste keer dat hij een lintje mag doorknippen namens de gemeente Losser. Het kersverse Tweede Kamerlid voor GroenLinks-PvdA wordt 6 december aanstaande geïnstalleerd in het Parlement en verlaat dus de Losserse politiek.

 

Digitale vaardigheden

Het Ontwikkelplein is bij binnenkomst van ‘t Lossers Hoes gesitueerd aan de rechterkant in de hal. Hier staat een ronde tafel waar aangeschoven kan worden voor alle vragen die Lossernaren hebben. Ook aanwezig is een Maaklab, vier weken geleden geopend, waar mensen op maandag- en dinsdagochtend kunnen oefenen met digitale vaardigheden. “Laptops zijn daar voorradig om mensen hiermee te helpen”, aldus mede-initiatiefnemer Müller. Wethouder Nordkamp: “Het hoeft niet altijd allemaal moeilijk, het hoeft niet allemaal formeel en het hoeft niet met een hele afdeling.”

 

Openingstijden

Het Ontwikkelplein in ‘t Lossers Hoes is van maandag tot en met donderdag geopend. Tussen 10.00 en 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 zitten hier enkele medewerkers klaar om vragen te beantwoorden en informatie te geven. Buiten deze tijden kun je altijd terecht bij de reguliere infobalie van ‘t Lossers Hoes."

 

Klik hier voor het filmpje!

Bij iedere vraag, helpen wij u graag!

Dat is de insteek van het nieuwe ontwikkelplein in de bibliotheek in Losser.

Het ontwikkelplein wordt dé plek in Losser, waar je terecht kunt voor praktische hulp, een antwoord op allerlei vragen, het oefenen van (digitale) vaardigheden of een luisterend oor.

Op 30 november wordt het ontwikkelplein, met een hapje en een drankje, feestelijk geopend door wethouder Jimme Nordkamp. Wij uitnodigen je van harte uit om dit te komen vieren en van de opening een groot succes te maken.

 

Wees welkom en zeg het voort!

 

Datum: 30 november

Waar: Bibliotheek Losser

Tijd: 14.00 - 16.00 uur

In november staat Nederland in het teken van lezen en verbinden. Onder de vlag van Heel Nederland Leest nodigen wij jou uit om samen met ons een bijzonder avontuur aan te gaan. Dit jaar draait alles om het thema 'Samen een goed boek lezen'.

In de troonrede van Koning Willem-Alexander viel te horen dat “bibliotheken op zo veel mogelijk plekken moeten terugkomen om te dienen als plek waar mensen kunnen lezen, leren en elkaar ontmoeten”. Naar aanleiding hiervan was de NOS donderdag 21 september in onze bibliotheek in ’t Lossers hoes om opnames te maken voor het radioprogramma “Nieuws & co” en voor het “NOS journaal” van 18.00 en 20.00 uur.