Direct naar de inhoud

Nieuws uit de Bibliotheek

Leestips in coronatijd

Leestips in coronatijd

Gelukkig is de Bibliotheek nog steeds open voor het afhalen van reserveringen en het terugbrengen van geleende materialen. Ook online is er nog van alles te doen! We zetten hier wat tips voor thuis voor je op een rijtje.

Halen en brengen

Je kunt media reserveren en ophalen en ook je geleende spullen weer retour brengen tijdens de reguliere openingstijden van de Bibliotheek in Losser. Het servicepunt in De Lutte en het breng en haal punt in Overdinkel zijn gesloten.

Online Bibliotheek

Je kunt digitaal blijven doorlezen met de ruim 28.000 e-books voor kinderen en volwassenen van de online Bibliotheek.

Of probeer eens een luisterboek: download de LuisterBieb-app met ruim 3.700 luisterboeken voor alle leeftijden. (Voor leden van de Bibliotheek.)

Telefonisch hulp nodig?

Heb je nog nooit digitaal gelezen, vind je het ingewikkeld of ben je vastgelopen? We helpen je graag verder. Je kunt ons telefonisch bereiken met al jouw vragen en dan helpen we je stap voor stap op weg, zodat je lekker kunt blijven lezen! Je kunt ons bereiken op: 053-5382137. Mailen kan ook.

 

Voor de jeugd

Het online aanbod van de Bibliotheek voor de jeugd is groot. Hieronder vind je een overzicht. Een lidmaatschap tot 18 jaar is helemaal gratis en kun je online afsluiten, je krijgt zo snel mogelijk je pasnummer en inloggegevens doorgestuurd en zo kun je super snel gebruik maken van alle diensten van de Bibliotheek.

E-books: Er zijn ook e-books beschikbaar voor de jeugd en jongvolwassenen. Je kunt er ook lezen voor de Lijst.

LuisterBieb: In LuisterBieb zijn ook veel luisterboeken voor kinderen te vinden. Heerlijk een verhaal luisteren en toch los van hun schermpjes.

Karaokelezen: Voor kinderen die lezen lastig vinden, is er Karaoke lezen, je kunt er luisteren met ondertitels.

Junior Einstein: Met Junior Einstein kun je schoolvakken oefenen. Voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

BiebLab: Elke woensdagmiddag verschijnt er bovendien om 14.00 uur een speciale aflevering van BiebLab, met experimenten om ook thuis te proberen. 

Voorleesfilmpjes: Voor de allerjongsten hebben we naast luisterboeken ook leuke voorleesfilmpjes.

Voorleesgids: Door de corona-crisis zijn veel digitale kinderboeken tijdelijk gratis. Op deze website zijn links verzameld.

Huisarrest: Huisarrest is een spannend verhaal in 10 delen! Elke dag schrijft een bekende kinderboekenschrijver een nieuw deel en leest het via video voor.

Voorleeshoek: Voorleesfilmpjes vind je ook in de Voorleeshoek voor kinderen van 0-10 jaar.

Bereslimme Boeken: Dit zijn interactieve animatiefilms van prentenboeken.

De Digitale Voorleestas: Digitale tas met prentenboeken & doe-, zing-, speel- en praatopdrachtjes. Samen lezen was nog nooit zo leuk!

Jeugdbieb: Voor nieuws, filmpjes en apps voor kinderen van 8-12 jaar.

UittrekselBank: In de UittrekselBank vind je meer dan 2.700 uittreksels van Nederlandstalige en buitenlandse (jeugd)literatuur en 360 auteursportretten. Ideaal als je bijvoorbeeld aan het lezen bent voor je lijst.

DataDetox Game: Nu de kinderen thuis en veel online zijn, is het een ideaal moment voor de DataDetox Game en de quiz veilig internetten.

Yoleo: Met Yoleo verdien je leespunten die je kunt gebruiken om je virtuele kamer in te richten.

Nijntje app: Kijk en lees mee met de Nijntje app voor Android en IOS.

De waanzinnige podcast: Een podcast voor en door kinderen over kinderboeken.

Webdetective: Weet jij welke informatie op het web betrouwbaar is en welke niet? Begin met speuren en kom er achter hoe je informatie controleert op betrouwbaarheid en hoe je slim gebruik maakt van een zoekmachine.

Scratch: Programmeer of animeer je eigen game! Kijk hier voor uitleg.

Scoor thuis: Scoor een boek heeft inmiddels ook een thuiseditie. Tijd genoeg om extra leesmeters te maken, dus doe mee met je hele gezin!

Taal thuis: Motiverende taalopdracht die kinderen thuis zelf of samen met hun ouders kunnen doen met de mogelijkheid om binnen de klas uit te wisselen en dingen samen te doen.

Make-it@home kits: van de Twentse Maakplaatsen: Het is voor kinderen belangrijk om verschillende leervormen af te wisselen. Om met de handen te werken, om te leren door te doen. De Make-it@home kits kunnen online besteld worden.

Klokhuis masterclasses schrijven: Leer bij in de leuke masterclasses van Klokhuis, bijvoorbeeld een verhaal schrijven met tips van Anna Woltz of Donald Duck tekenen!

#ikleesthuischallenge: Kinderboekenambassadeur Manon Sikkel heeft deze actiebedacht. Win een kinderboek met een foto. 

Theaterkrant: Gratis naar het theater. De Theaterkrant plaatst elke dag eentheatervoorstelling op de site voor verschillende leeftijden.

IedereenLeest: Filmpjes van auteurs en illustratoren, voorleesmomenten, tekentips en live illustratie. 

Nog meer leuke tips voor kinderen staan op www.jeugdbibliotheek.nl met inspiratie voor leuke boeken en allerlei informatie voor spreekbeurten en werkstukken.

 

Voor volwassenen

Voor volwassenen heeft de Bibliotheek online een uitgebreid aanbod. Zo kun je thuis blijven en toch genieten van je lidmaatschap. Ben je nog geen lid? Schrijf je dan gelijk in als lid, de fysieke biebpas komt later wel.

Luisterbieb: In de App van de LuisterBieb vind je 3600 luisterboeken. Met de LuisterBieb geniet je altijd en overal van de mooiste luisterboeken. Download de gratis app voor tablet of smartphone. We hebben nu een extra selectie mooie luisterboeken toegevoegd. Voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de Bibliotheek. Veel luisterplezier!

E-books: Via de online Bibliotheek heb je toegang tot zo'n 28.000 e-books. Je leent tot 10 e-books tegelijk die je kunt lezen op je telefoon, tablet, e-reader, pc of laptop. E-books blijven 3 weken op je boekenplank staan. We helpen je graag op weg tijdens het telefonisch spreekuur.

Passendlezen: Moeite met lezen? Speciaal voor mensen die blind, slechtziend of dyslectisch zijn, is er Passend Lezen. Hier vind je 45.000 gesproken boeken. Want om te lezen, heb je geen letters nodig.

De Grote Vriendelijke Podcast: Podcasts met boekentips en interviews over kinder- en jeugdliteratuur. 

Podcast VO leest: De podcast biedt een inkijkje in een aantal vakdocenten hun leerlingen bieden op het gebied van vakdidactiek en leesplezier.

Delpher: In Delpher zijn ruim 100 miljoen gedigitaliseerde pagina's uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften beschikbaar. De teksten komen uit collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen en worden regelmatig aangevuld. 

LiteRom: LiteRom bevat tienduizenden artikelen, auteursinterviews en recensies over Nederlandstalige literatuur.

Oefenen.nl: Op de website Oefenen.nl kun je met video's, animaties en interactieve oefeningen leren over taal, rekenen, digitale vaardigheden, geld, opvoeding en gezondheid. Vaardigheden die je kunnen helpen in het dagelijks leven.

Oefenen met taal: Wil je oefenen met de Nederlandse taal? Hier vind je verschillende websites met taaloefeningen.

Theorie Rijbewijs: Met het ‘Oefenprogramma theorie-rijbewijs’ kun je jouw kans op slagen vergroten. Je kunt thuis gratis oefenen voor je theorie-examen scooter (bromfiets), auto of motor. Alle vragen uit het CBR-examen zitten in het programma verwerkt.

Digisterker door doen: Het cursusboek Digisterker is tijdelijk online geplaatst voor iedereen die beter wil leren omgaan met de digitale overheid.

JobOn: landelijke community voor werkzoekenden. Of je nu een baan hebt of niet, JobOn helpt je met je volgende stap. Met online trainingen en webinars. 

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Check dan regelmatig onze website en Facebookpagina @Bieblosser.

De bibliotheek in Losser is open om reserveringen op te halen of boeken terug te brengen van maandag t/m vrijdag van 10.00 - 17.00 uur.