De Nederlandse Kinderjury

kinderjury21

Ben jij tussen de 6 en 12 jaar? Stem dan op jouw favoriete boek!
Alle boeken die verschenen zijn in 2020 doen mee.

Wat is de Kinderjury?

De Kinderjury is de lezersprijs van het meest bekende merk in de boekensector: de Kinderboekenweek.
Alle kinderen in Nederland van 6 t/m 12 jaar vormen samen de Kinderjury en bepalen met elkaar welk boek uit 2020 het beste boek is. De Kinderjury is de enige prijs voor kinderboeken helemaal door kinderen zelf bepaald.

In 2020 won De Gorgels en het geheim van de gletsjer van Jochem Myjer de Kinderjury in de categorie 6-9 jaar.
In de categorie 10-12 jaar won Dummie de mummie en de schat van Sohorro van Tosca Menten.

Leesweken

Tijdens de Leesweken van 3 maart t/m 9 mei, worden alle kinderen in Nederland aangemoedigd boeken te lezen. Op die manier kunnen zij het best bepalen wat hun favoriete boek is.
Kijk voor de tiplijst op www.kinderboekenweek.nl/kinderjury

Stemweek

Gedurende de Stemweek van 10 mei t/m 16 mei kunnen alle kinderen stemmen op hun favoriete boek. Stemmen kan online via  www.kinderjury.nl of met het stemformulier dat verkrijgbaar is in de boekwinkel. (Omdat de Bibliotheek alleen als afhaalbieb open is, hebben wij dit jaar geen stemformulieren klaarliggen.)

Op 23 juni 2021 worden de winnaars bekendgemaakt!

Regelmatig lezen heeft een positief effect bij kinderen

De Kinderjury heeft als doel om zoveel mogelijk kinderen in aanraking te brengen met nieuwe boeken en het leesplezier te vergroten. Regelmatig lezen heeft een positief effect op de taalvaardigheid en woordenschat van kinderen. Verhalen nemen je mee in het hoofd van een ander, laten je kennismaken met een andere mening, nemen je mee op ontdekkingstocht en versterken je verbeeldingskracht. In internationale onderzoeken scoren Nederlandse kinderen bovengemiddeld op leesvaardigheid en heeft ruim de helft van de basisschoolkinderen een positieve houding tegenover het lezen van boeken (Leesmonitor, Stichting Lezen).