alpLezen kan altijd
Kun je de kleine lettertjes niet meer lezen? Of lukt het lezen niet meer door een visuele beperking of leeshandicap? Kun je het boek niet goed vasthouden of is het te zwaar? De bibliotheek biedt uitkomst voor blinden, slechtzienden en dyslectici, maar ook voor mensen met reuma, afasie of voor wie lezen simpelweg te vermoeiend is. Hoe kan de bibliotheek helpen als 'gewoon' lezen niet meer gaat?

Groteletterboeken
De letters in groteletterboeken zijn bijna twee keer zo groot als in gewone romans. Deze boeken zijn geschikt voor iedereen die moeite heeft met het lezen van kleine(re) letters als gevolg van slechter zien. Al vele jaren een vertrouwd beeld in de bibliotheek, met vele spannende en romantische boeken, maar ook Nederlandse literatuur.

Luisterboeken
Een luisterboek is een audio cd met de gesproken versie van een boek, je kunt deze dus beluisteren via een cd-speler.

Daisy-rom en daisy-speler
Een daisy-rom is een speciaal soort luisterboek. Het ziet er hetzelfde uit als een luisterboek op cd. Het verschil is dat een daisy-rom langzamer of juist sneller kan worden afgespeeld. Verder kun je er ook in bladeren om te zoeken naar pagina's net als bij een boek. Voor het beluisteren is een daisy-speler nodig. Dit is een soort cd-speler die eenvoudig te bedienen is. Een daisy-rom kun je niet beluisteren met een gewone cd-speler. Je kunt bij de bibliotheek een daisy-speler lenen om uit te proberen. Bekijk het filmpje hieronder om te bekijken hoe een daisyspeler werkt.

Loket Passend Lezen
De bibliotheek attendeert klanten met een leesbeperking graag op de dienstverlening van het landelijk Loket Passend lezen. Ze zijn telefonisch bereikbaar via 070 – 33 81 500. Het Loket Passend Lezen heeft boeken, kranten en tijdschriften in gesproken vorm, in braille en in digitale vorm te leen. De collectie bestaat uit meer dan 50.000 boektitels en 400 kranten en tijdschriften. De materialen worden gratis per post verstuurd naar je huisadres. Het lenen van gesproken boeken is gratis, voor gesproken kranten en tijdschriften wordt een abonnementsbijdrage in rekening gebracht.

Leeshulpmiddelen
Voor mensen met een leeshandicap zijn er hulpmiddelen om het lezen en/of beluisteren gemakkelijker te maken. Voorbeelden hiervan zijn leeslinealen, leesloepen, vergrotingsapparatuur, maar ook de daisy-speler. Als je leeshulpmiddelen zelf wilt aanschaffen, kun je bij je zorgverzekering vragen of ze voor vergoeding in aanmerking komen. Kijk voor adressen van winkels in Overijssel op Slechtziend.nl. Bartiméus is specialist in leven met een visuele beperking en heeft jarenlange ervaring in de advisering en het gebruik van de juiste hulpmiddelen. Klik hier voor een overzicht van de leeshulpmiddelen). In Overijssel heeft Bartiméus vestigingen in Zwolle, Deventer en Hengelo.

Dyslexie
Ook als je dyslectisch bent, heb je bij Bibliotheekservice Passend Lezen toegang tot de mooiste romans, de spannendste verhalen en de allerleukste kinderboeken, in diverse leesvormen en collecties. Zo bestaat de collectie Audiolezen uit ruim 75.000 gesproken boeken! Dus voor iedereen wat wils. En van elke titel kun je een fragment beluisteren. Nieuwsgierig? Ga hier naar de collectie audiolezen.

Speciaal voor de jeugd: Superboek
'Briefgeheim', 'Dolfje Weerwolfje', 'Sjakie en de chocoladefabriek', 'De Grijze Jager'... Stuk voor stuk fantastische boeken die geen kind zou mogen missen. Daarom is er nu Superboek, speciaal voor kinderen die moeite hebben met lezen. De populairste kinderboeken zijn GRATIS te leen via Superboek. Als gesproken boek of in braille.

Meer informatie?
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Fundament - Bibliotheek, tel 053-5382137, of per mail.